· 

Hoe om te gaan met tentamenstress?

Het is ondertussen week 7 en de tijd van lekker onderuitgezakt zitten bij een college is voorbij.

 

Sterker nog week 8 staat voor de deur en dat betekent de onvermijdelijke tentamenweek. 

 

Vele van ons kijken hier echt niet naar uit. Waarschijnlijk zou je willen dat deze weken zo snel mogelijk voorbij zijn.

 

Om te helpen zetten wij hier 6 tips op een rijtje om jou feilloos de tentamens door te loodsen. 

 

 

1.    Zorg ervoor dat je in blokken werkt van bijvoorbeeld één uur. Neem daarna even een pauze van ongeveer 10 minuten en ga vervolgens weer verder. Nadat je twee keer een uur hebt geleerd neem je een langere pauze.
Als je van vak gaat wisselen, is het goed om wat langer te ontspannen. Even een rondje rennen, een lekker muziekje of een praatje. Tijdens zo'n pauze verwerk je de geleerde lesstof en het geeft je weer frisse moed om verder te gaan met studeren.

2.    Voordat je begint met studeren is het belangrijk om een planning te maken. Zorg ervoor dat je een goede verdeling maakt van de vakken.

3.    Zorg voor een goede nachtrust! Leer ook niet door tot voor het slapen gaan. Ontspan voor je gaat slapen, dit zorgt ervoor dat je goed in slaap valt.

4.    Vat de geleerde stof samen. Dit zorgt ervoor dat je de belangrijkste punten uit de tekst haalt. Ook wanneer je schrijft blijft de leerstof beter hangen.

5.    Zorg dat je goed eet! Het is belangrijk om bepaalde voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit zorgt voor een goede concentratie en het opslaan van lesstof. Zorg ervoor dat je van het volgende voldoende binnen krijgt:

·   Langzame suikers

·   Onverzadigde / gezonde vetten

·   Vitaminen & mineralen

·   Eiwitten

Het is héél belangrijk om je ontbijt niet over te slaan, dit zorgt ervoor dat je hersenen op scherp staan. Eet bijvoorbeeld een bruine boterham

of een schaaltje yoghurt met muesli of Brinta. Ook een bakje koffie net voor het tentamen, zorgt dat je extra op scherp staat.

6.       Het kan voorkomen dat je op je tentamen meerkeuzevragen krijgt. Over het algemeen geldt voor de antwoordmogelijkheden:

·   Eén is overduidelijk fout

·   Wanneer je de overige antwoorden doorleest, blijkt er nog één onjuist te zijn.

·   Bepaal uit de twee overgebleven antwoorden welke het beste is. Hierbij kan je het volgende doen:

v   Lees de vraag nog eens goed door, daarna de twee overgebleven antwoorden

v   Zoek en vergelijk de sleutelwoorden

v   Kies het beste antwoord

v  Als je goed bent voorbereid, dan zie je vaak meteen welke het beste is. Het eerste antwoord wat je bedenkt, is vaak het   

      goede antwoord. Verander alleen als je het zeker weet!

 

Hopelijk hebben wij jou een beetje op weg geholpen met het voorbereiden van je tentamens. Blijf kalm, denk rustig en goed na en bekijk je antwoorden nogmaals door voordat je ze inlevert.

 

Beter dan je best kan je natuurlijk niet doen!

 

Veel succes met je tentamens!

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0