· 

Krakau meets Oase

De reis naar Krakau is helaas al over maar dat neemt niet weg dat we kunnen terugblikken op een erg geslaagde studiereis. Dat willen wij graag met jullie doen met onze nieuwe blog!


Dinsdag 5 november 2019, 12:00 uur. De buitenlandse studiereis naar Krakau staat op het punt van beginnen. De eerste studenten druppelen de vertrekhal binnen en maken kennis met de begeleiders van de komende week. 

 

Na heel wat plannen en stress kon de reis eindelijk beginnen. De truien werden uitgedeeld, koffie werd gescoord en nog snel even wegen of de koffer niet te zwaar was. Nadat iedereen present was, was het tijd om te beginnen met inchecken. Daar waar sommige alle broekzakken leeg mochten maken bij de beveiliging, is iedereen er ongeschonden door gekomen en was het wachten bij de gate om te gaan boarden. En ja dan is het best leuk als je dan hoort dat je ‘priority’ hebt met je ticket en als eerste aan boord mag, maar dan wel met zo’n 100 andere…. 

 

Iedereen netjes op tijd in het vliegtuig en zonder vertraging op naar Krakau waar we ongeveer 1,5 uur later weer veilig zijn geland. Wachten op de koffers en op de bus, want blijkbaar staat heel de stad vast waardoor de bus wat vertraging heeft. Maakt niets uit, want daardoor wordt de sfeer alleen maar beter, of toch niet…

 

Aangekomen in het hostel snel omkleden en weer door naar de stad, want daar werden verwacht voor de kroegentocht. Onder leiding van de gids zijn we langs zo’n vijf bars en clubs gegaan om kennis te maken met het uitgaansleven in Krakau. En dan blijkt opeens een biertje maar € 1,50 te kosten en een Vodkamix € 2,50. Dat wordt nog een hele leuke week…

 

Conclusie naar dag 1: de sfeer is goed, Krakau is een leuke stad en stappen is er zeer goedkoop! Op woensdag hebben we in de ochtend een stadwandeling gemaakt waar we langs de hoogtepunten van Krakau zijn gewandeld onder leiding van een stadsgids. Bij sommige studenten mocht de zonnebril nog even opblijven om de wallen te verbergen. 

 

In de middag hebben we een bezoek gebracht aan de universiteit van Krakau, waar de CFO van Arcadis Polen een college heeft gegeven over de financiering van projecten en hoe risico’s kunnen worden gespreid binnen deze projecten. De studenten hebben vooraf vragen voorbereid die vervolgens door de CFO zijn beantwoord. Een zeer leerzame lezing. 

 

In de avond hebben we een Vodka proeverij gedaan, waar we uitleg hebben gehad over verschillende soorten Vodka. Zo blijken er onwijs veel soorten te bestaan met heel veel verschillende smaken en ook de manier waarop deze wordt gemaakt kan ook erg verschillen. Snel even van de flesjes een foto maken, zodat ze later kunnen worden gekocht om mee terug naar huis te nemen. 


Op donderdag hebben we in de ochtend een bezoek gebracht de lokale KVK, waar we in een uurtje uitleg hebben gehad over wat zakendoen in Polen en de regio rond Krakau. 

 

Na het college bij de KVK was er tijd voor lunch en daarna weer de bus in voor een kort ritje naar de zoutmijnen van Wieliczka. Tijdens de excursie naar deze zoutmijnen hebben we een rondleiding gehad door het indrukwekkende complex, zo’n 300 meter onder de grond. Dat we diep onder de grond zaten merkte we al meteen bij het dalen met de vele trapjes die we af moesten. Eenmaal aangekomen in de mijn hebben we verschillende beeldhouwwerken uit zout kunnen zien en een ondergrondse kathedraal waar de vroegere Paus Johannes Paulus II (afkomstig uit Krakau) diensten heeft opgedragen. 

 

Terug aangekomen in het hostel was het tijd voor diner en daarna door naar de karaokebar. Hier hebben een paar studenten toch hun verborgen talenten laten horen. Wat blijkt is dat Kali van Django Wagner het zeer goed doet bij de studenten. 
Op vrijdag stond er maar een activiteit op het programma, namelijk het bezoek aan voormalig concentratiekamp Auschwitz – Birkenau. 

 

De rondleiding door een professionele gids op het nog intacte kamp met de barraken en herinneren aan de mensen die hier heen werden getransporteerd heeft op vele veel indruk gemaakt.  De gedachten dat hier zoveel mensen hebben gelopen kwam bij veel studenten erg hard binnen. 

 

Daarna zijn we doorgereden naar het grote kampterrein met de bekende poort en de spoorlijn. Hier pas werd duidelijk zichtbaar hoe het kamp vroeger was en wat voor wreedheden hier hebben plaatsgevonden. De tekst bij de gedenkplaats omschrijft precies wat iedereen op dat moment dacht na het zien van het kamp. 

 

Terug in het hostel was het weer tijd om klaar te maken voor de laatste stapavond van deze reis, werden koffers alvast ingepakt en stond iedereen weer op tijd klaar om er een leuke laatste avond van te gaan maken. En dat is ook zeker gelukt! 

 Het is weer gelukt. Iedereen is op tijd uit zijn of haar kamer, sleutels zijn ingeleverd. Het hostel heeft weer rust… 

 

De laatste dag heeft iedereen vrij kunnen invullen. Souvenirs werden ingekocht, het laatste drankje op het terras gedronken en om 16:00 was iedereen weer terug bij het hostel om naar het vliegveld te gaan. De terugreis naar Nederland was weer begonnen.

 

 Alles en iedereen weer veilig in het vliegtuig en op naar Eindhoven, waar we rond 21:30 zijn geland en het einde van de studiereis 2019 betekende. 

 

Samen met 77 studenten, 11 begeleiders en 6 docenten hebben wij er een ongelofelijk leuke week van kunnen maken en kijken met trots terug op deze reis. Op naar de reis van 2020! 


Deze blog is mede mogelijk gemaakt door: 


Reactie schrijven

Commentaren: 0