· 

Thuis naar school in coronatijd


Lege lokalen, kantines en er is ook niemand te vinden in de Xplora. Ook al geen toetsen in kwartaal drie en aan het einde van het jaar zullen de toetsen vooral digitaal worden afgenomen.

 

Sinds half maart is Avans gesloten en wordt er vooral vanuit woonkamers lesgegeven door docenten en les gevolgd door studenten. In deze blog horen (of ja… lezen) we hoe leden van Oase dit ervaren. 


Als eerst kijken we met Jim van Vliet (lid van de introkampcommissie) naar hoe hij het thuis les volgen ervaart. Jim zit in jaar 1 van de opleiding F&C. 

 

De afgelopen tijd hebben wij via school online lessen & projecten, deze krijgen we aangeboden op de online platformen ‘Blackboard’ & via ‘Microsoft teams’. Voor mij persoonlijk scheelt dit wel een hoop reizen, maar ik merk dat de motivatie wel ver te zoeken is. 

 

Thuis gebeurt er een stuk minder dan dat je op school bezig bent. Deze onderbreking voelt meer als een ‘vakantie’ dan een tijd waarin je thuis alle stof bij moet houden. Harm Driessen (lid van de buitenlandse reiscommissie) zit momenteel in jaar twee van de opleiding en in plaats van in Hilversum thuis te zijn, blijft hij gewoon op zijn kamer in Breda om de lessen te volgen. 

 

Tijdens de coronacrisis krijgen wij op Avans Hogeschool online les. Voordat het coronavirus in Nederland kwam deden wij al veel via Teams. Zo kunnen wij via dat programma al het online lesmateriaal gebruiken. Nu tijdens de coronacrisis gebruiken wij dit programma ook voor de online lessen. 

 

Wat ik persoonlijk merk is dat ik toch liever in een fysiek lokaal les krijg, dan dat ik thuis de lessen moet volgen. Dit komt voornamelijk omdat sommige studenten en docenten niet altijd een goede internetverbinding hebben, waardoor je vaak moet vragen of zij het nog een keer kunnen herhalen. 

 

Toch zitten er ook voordelen aan het online les krijgen. Namelijk, dat je geen reistijd hebt en dat je alles op je laptop kunt doen. Dit scheelt veel tijd en gewicht dat je anders moet meedragen in je tas.

 Kim Simons was tijdens het uitbreken van het cornona virus net begonnen aan haar minor. En dan niet zomaar in Nederland, maar in Australië. 

 

Ik ben op het moment een buitenlandse minor aan het volgen. Na 2 maanden enorm veel plezier te hebben gehad in Australië, ben ik weer terug in Nederland en zal ik hier mijn minor afmaken. 

 

Dit houdt in dat mijn (verplichte) lessen s'nachts plaats vinden en ook mijn examens online gemaakt moeten worden. Ik volg de vakken criminology en psychologie, wat dus compleet andere vakken zijn dan mijn bacheloropleiding Finance & Control. 

 

Aangezien ik nu ook weinig hulp kan krijgen ervaar ik deze minor als erg moeilijk en besteed ik erg veel tijd aan mijn minor. Ik ben desondanks erg dankbaar voor deze kans en erg gemotiveerd deze minor succesvol af te ronden. 


Ralph van Gestel (lid van de PR-commissie) volgt op dit moment de minor MKB-advies bij Avans in Breda. 

 

Tijdens deze quarantaineperiode ben ik bezig met het schrijven van een adviesrapport voor de organisatie waar ik mee samenwerk. Het was in het begin wel lastig om echt een goed begin te maken omdat ik maar één keer bij mijn bedrijf geweest ben en niet echt feeling had bij het bedrijf. 

 

Om in contact te blijven met school en het bedrijf heb ik wekelijkse calls via Teams met mijn groepsgenoot, docent en bedrijfsbegeleider. Binnen de periode dat we nu thuis zitten heb ik die wekelijkse calls wel als positief ervaren. De calls zorgen er namelijk voor dat je toch een bepaalde stok achter de deur hebt om niet alleen maar in de zon te zitten of op Netflix. Het andere fijne aan de calls vind ik dat de begeleiding wat persoonlijker wordt tijdens projecten, met name de begeleiding vanuit de docent. 

 

Verder heb ik de tijd thuis in het begin als prettig ervaren, maar ik merk nu wel dat ik langzamerhand het normale leven weer wil oppakken, ondanks dat dit maar beperkt mogelijk is. Het was fijn om even weg te zijn uit de dagelijkse sleur, maar begin het nu toch wel enigszins te missen.


Als laatst horen we hoe het met Niels Buijs (secretaris in het bestuur) gaat. Hij is momenteel bezig met de laatste loodjes van de opleiding, namelijk het afstuderen. 

 

Van het moment dat Avans haar deuren ‘sloot’ heb ik zelf eigenlijk niet heel veel meegekregen, want ik was toen nog bij het afstudeerbedrijf aanwezig en kwam dus eigenlijk al niet heel vaak meer binnen bij Avans. Ik kan me overigens nog goed herinneren dat het bericht binnen kwam bij de studenten dat Avans over zou gaan op online lesgeven. Met wat leden van SV Oase waren we namelijk een hapje en drankje aan het doen en het was meteen een soort van ‘feest’ stemming. “VAKANTIE”, aldus een aantal niet bij naam te noemen leden…

 

Zelf ben ik nog op het kantoor van het afstudeerbedrijf geweest tot half maart, toen de maatregelen steeds strenger werden en de 1,5 meter samenleving haar intreden deed en alle cafés sloten. De dag daarna was ook meteen de laatste dag dat we bij het bedrijf aanwezig waren en vanaf toen hebben Joop (waar ik mee afstudeer) en ik vanuit huis verder gewerkt aan de afstudeeropdracht. Nadat we een juiste weg hadden gevonden, zijn we verder gegaan met de opdracht. Niet altijd even handig, ook omdat je niet even snel langs je collega’s van het bedrijf kunt lopen om wat na te vragen. Uiteindelijk zijn we heel eind gekomen. En gelukkig ben ik momenteel weer terug bij het bedrijf om in de laatste weken van de afstudeerperiode het onderzoek af te kunnen ronden. Deze blog is mede mogelijk gemaakt door:


Reactie schrijven

Commentaren: 0