· 

Het accountantswereldje gaat veel verder dan de cijfertjes


Hij had na het behalen van z’n bachelor nog een paar maanden over tot de vervolgstap. “En dan kun je voor de makkelijke optie kiezen, maar werken in de horeca is niks voor mij”, zegt Tim Stapper. Hij stuurt zijn cv naar Alfa en zit een paar dagen later al met directeur Carl Drenth van Groningen om de tafel. En inmiddels mag Tim zich junior bedrijfskundig adviseur noemen.

 

“Op papier dan hè”, zegt Tim met een lachje. “Dat advies komt later pas in het traject. Ik ben nu voor een van de klanten van Alfa de interne processen aan het beschrijven. Dat is met name informatief voor het bedrijf zelf, maar het is ook nuttig voor de controlerend accountant om een goed beeld te krijgen van het bedrijf. Op basis van die procesbeschrijving kun je daar later weer een advies op baseren.”

Met een studie International Business aan de Rijksuniversiteit Groningen lag een toekomst bij een accountantskantoor niet helemaal voor de hand. “Maar het is wel een heel brede studie. Ik heb ook accountancy gehad, ik heb ook finance gehad, noem maar op. En ik ben altijd vrij goed geweest in de accountancyvakken. Vandaar dat ik bij Alfa terecht ben gekomen.”

 

Internationaal aspect

Z’n interesse voor cijfers stuurt Tim op de middelbare school in de richting van zijn uiteindelijke studie. “Op de middelbare school had ik al de richting management en organisatie. Omdat er een internationaal aspect aan zit heb ik uiteindelijk voor International Business gekozen.” Als extraatje leverde het hem een half jaar Spanje op, in de stierenstad Pamplona. Iets geleerd? “Ongetwijfeld. De eerste tijd naar Groningen heb ik al heel veel geleerd. Je moet hospiteren bijvoorbeeld. En daar was ik nog niet de enige van mijn vrienden die in Groningen ging studeren. In Spanje zit je met allemaal verschillende culturen in een huis. Je leeft er in het Engels, je hebt colleges in het Engels. Ja, ik heb echt wel veel geleerd.”

 

Voorzitter studievereniging

Op 1 juni begint Tim aan een nieuwe fase: voorzitter van de studievereniging van de MARUG, de marketingassociatie van de Rijksuniversiteit Groningen. Tim: “Het is een vereniging met vijftienhonderd leden en zeventien subcommissies. Daar staat het algemeen bestuur waar ik voorzitter van word weer boven. Ik ben pas 22, ik heb nog niet besloten om een master te gaan doen, maar ik wilde wel graag een uitdaging dat ik nog een jaartje student kon blijven.”

Tot die tijd is hij Alfa-medewerker. “Je kunt voor die maanden de makkelijke optie kiezen, maar werken in de horeca is niks voor mij. Mijn vader zei: je kunt met je bachelor al in het bedrijfsleven terecht. Omdat de accountancyvakken mij goed lagen zocht ik op internet naar ‘accountantskantoor Groningen’ en Alfa stond bovenaan. Er was echter geen vacature. Ik heb een open sollicitatie gestuurd en mijn situatie uitgelegd. Het bleek dat er toevallig bij die klant de behoefte was om de processen te beschrijven.. Het is een soort project dat ik doe.”

 

Op locatie

Om die reden zit Tim grotendeels bij de klant op locatie. “Dat is ook makkelijker want ik moet mijn informatie van de werknemers krijgen. Maar ik ben ook regelmatig bij Alfa. Hier zit uiteindelijk de kennis over wat ik precies moet gaan doen. Als ik algemene informatie over mijn project nodig heb kan ik altijd bij mijn collega’s terecht, heb ik iets nodig over de inhoud van de processen dan ben ik bij de klant.”

 

Klaverjassen in de pauze

Alfa-medewerker voelt hij zich al wel. “Ja, het is leuk bij Alfa. Er is altijd tijd voor een praatje of voor begeleiding. Iedereen is in elkaar geïnteresseerd. De pauzes zijn ook altijd gezellig, ik heb net nog zitten klaverjassen met een paar collega’s. Ik ben hier helemaal opgenomen in het accountantsleven. Of ik mezelf ooit nog weleens bij Alfa terecht zie komen? Wie weet. Ik heb in ieder geval een heel ander beeld gekregen van het accountantswereldje. Dat gaat veel verder dan de cijfertjes.”Interesse bij de mogelijkheden bij Alfa accountants en adviseurs?

 

https://www.alfa.nl/?gclid=Cj0KCQiAr8eqBhD3ARIsAIe-buPkCVSMhfguudoK0pstJsqHdclqhMv6XILmwME_4m2RJ1lkVTHRDDoaAgLOEALw_wcB


Reactie schrijven

Commentaren: 0